De groenblijvende haag, de Thuja, soms lichtgroen, soms bijna blauw: coniferen. Sterk, dicht, huis en bron van voedsel voor veel dieren! Wat moet je ervan weten in onderhoud? Niet veel, behalve dat je niet moet vergeten om ze op het juiste moment te onderhouden.
Droogte en coniferen
Coniferen houden niet van hitte en droogte. Net als andere groenblijvers en in principe elke plant behalve een cactus worden ze dan vatbaarder voor ziektes en insecten. Snoei ze dus niet in de volle zon.
Ook is het niet goed om ze te snoeien in te vochtig en koud weer. Dan zijn ze vatbaar voor schimmels via de snoeiwonden of herstellen deze niet. Snoeien bij (nacht-)vorst is altijd een slecht idee.
Wanneer moet ik coniferen snoeien?
Op een mooie lentedag met wat bewolking tussen de 15 en 20 graden is perfect. Hoewel, vogels nestelen er ook graag in. Het zou sneu zijn om papa en mama van de eieren weg te jagen…
Wat wij adviseren? Doe het minimaal jaarlijks rond de langste dag (21 juni) of in september/oktober (beter vanwege nesten). Wil je de haag helemaal strak hebben en houden? Doe het dan 2x per jaar op genoemde momenten.
De datum is niet leidend, de weersomstandigheden wel. Je kunt beter op een wat koelere en bewolkte juli dag snoeien dan met 30 graden in de volle zon in juni. Niet aan de verleiding toegeven als je zelf in je hemd buiten zit te zweten en de uitlopers ziet, laat de heggenschaar dan beter liggen en plan dit later.
Snoeibeurt overslaan met coniferen
Dat kan wel een jaartje, maar realiseer je dat wanneer de stam en tak groeit omdat daar ruimte voor gegeven wordt de haag groeit. Wat achter het blad zit krijgt te weinig licht, dat wordt tak. Breed en hoog. Er is geen weg terug als je niet meer op nieuwe scheuten kunt snoeien zonder bruine plekken, kale koppen of uit fatsoen hangende takken.
Hulp nodig met de haag? We kijken graag mee!