Als sinds de minicamping meer dan een decennium geleden is geopend onderhoudt Arbreours het groen. Op dierendag 2018 was het nodig om de achtergrens, die aardig dicht groeide, weer te verleggen naar de oorspronkelijke positie.
Laurier snoeien
Voor deze klus moest een erg uitgedijde laurierhaag drastisch worden teruggesnoeid. Laurierhagen kan men over het algemeen twee keer per jaar snoeien, in de lente en vroege herfst/nazomer. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de plant door versnelde sapstromen doodbloed (voorjaar) en dat deze ook niet door vorst kan worden beschadigd (te laat in het najaar). Het ideale tijdstip dus.
Conifeer snoeien
Voor de conifeer geldt hetzelfde, het najaar is een goed snoei tijdstip. De conifeer in kwestie was erg breed van onderen, hetgeen het uitzicht aan de achterzijde erg beperkte. Na eerder dit jaar al hazelaars op gesnoeid te hebben was het nu tijd om ook de conifeer op te snoeien.
Werkwijze snoeien en houtwal maken
Voor het terugsnoeien is het van belang om een scherpe schaar te gebruiken. Om een laurierhaag mooi in vorm te houden wilt u voorkomen dat u met een heggenschaar de bladeren teveel beschadigd. Voor deze klus, een een grote haag drastisch terugsnoeien, is een zaag gebruikt. U hoeft niet bang te zijn dat u teveel weg snoeit: een laurier is een taaie plant en komt vrijwel altijd weer boven.
De stappen die wij hebben ondernomen zijn:
1) Drastisch terugsnoeien van een laurier en op snoeien van een conifeer
2) De takken worden gebruikt om een natuurlijke houtwal te creëren, deze zijn netjes langs de noordgrens van het perceel in elkaar gevlochten
3) De houtwal achter de bebossing ordenen, deze kon minstens 3 meter naar achter verplaatst worden. Er nestelen in het voorjaar en zomer veel vogels in een dergelijke houtwal, dus het najaar was wederom een goed moment om dit aan te pakken
4) De in eerste instantie weggehaalde boomstronken zijn na het ordenen weer in palissade opstelling gepositioneerd
5) Weg harken en afvoeren van grovere takken en blad, vervolgens met de bladblazer afwerken.
De minicamping is inmiddels weer 40m2 groter en de gasten hebben er een mooi doorkijkje bij. De natuurlijke uitstraling van de aangrenzende plaatsen blijft, maar is aangevuld met iets meer openheid. Precies zoals de eigenaar verlangde.
Heeft u ook een bossage die teruggesnoeid moet worden, een houtwal die gebouwd moet worden of een gerelateerde vraag? Neem dan contact met ons op.