Winterklaar maken van de tuin, iets wat u vast weleens gehoord heeft. Als hovenier horen we vaak: “in de winter zal het wel rustig zijn, er is toch niet zoveel te doen.” De groei van planten stopt, maar dat er in de winter minder te doen is: zeker niet! De winter is juist uitermate geschikt voor bepaald tuinonderhoud. Hieronder kunt u alvast een paar tuintips voor de winter lezen.
Tuinaanleg
De winter is de tijd waarin u vooruit kijkt. Mocht u iets anders willen met uw tuin is het een goed moment om nu alvast voorbereidingen te treffen voor het voorjaar. Wij kunnen de tijd gebruiken om een tuinschets te maken en alvast alle objecten die verwijderd moeten worden te ruimen. De groei van planten stagneert in de winter en juist in het najaar is het ook een goede tijd om sommige beplanting in uw tuin te snoeien (zolang het niet vriest).
Bijvoorbeeld sierstruiken, heggen, rozen en kuipplanten kunt u in de periode van december tot februari snoeien. Bekijk hier onze snoeikalender voor de exacte maanden.
Welke bomen niet snoeien zonder blad: ABC
De ABC-bomen zijn de Acer (Esdoorn), Betulus (Berk), Carpinus (haagbeuk). Ook vallen de Walnoot, Kastanje en Druif hieronder. De sapstromen van deze bomen komen vroeg op gang, waardoor ze kunnen gaan bloeden. Deze bomen kun je beter in de herfst snoeien.
Bomen rooien
Ook is het fijn dat loofbomen het blad al verloren hebben. Als de boom ziek is of in de weg staat is dit het moment om over te gaan op het kappen ervan! Zonder blad is de boom immers minder vatbaar voor wind en is de val richting met een grotere zekerheid vast te stellen.
Wilt u in de zomer van 2019 een mooie tuin hebben? Begin dan met regelen in de winter van 2018!
Tuinonderhoud
Het punt van ‘winterklaar maken van uw tuin‘ noemden we al eerder. Dit betekent onder meer;
- – Bladvrij maken van uw gazon
- – Kalk strooien op het gazon (niet bemesten)
- – Borders ontdoen van afgestorven planten
- – Eenjarige planten verwijderen
- – Vijver klaarmaken voor de winter (open houden)
- – Planten beschermen tegen vorst
Wilt u in het voorjaar een gezond en groen gazonnetje op laten komen? Dan zorgt u er in de winter voor dat er een paar maatregelen worden getroffen. Het gras niet te kort maaien de laatste keer dat u maait in de herfst is daar één van. Daarnaast moet u regelmatig het blad verwijderen om te voorkomen dat dit het gras verstikt. Ook strooit u in de winter een laagje kalk over het gazon.
In de borders kunt u het blad laten liggen, dit zorgt voor een beschermlaag tegen vorst.
Allerhande klussen
Al het blad van het gazon verwijderen is belangrijk, maar er zijn ook andere belangrijke klussen die onder winterklaar maken vallen.
Dakgoten leegmaken
Het blad ligt niet alleen in uw tuin, maar komt ook in uw goten terecht. Het is erg vervelend wanneer uw goten in een natte Nederlandse winter overstromen; zorg er dus voor dat u de goten tijdig leeghaalt.
Vorstschade voorkomen
Zorg ervoor dat u het water van de tuinslang haalt en gieters of ander materiaal wat door vorst beschadigd kan raken binnen zet.
Tuin winterklaar laten maken?
Wij komen graag even bij u langs om mee te kijken wat er in uw tuin moet gebeuren. Ook kunnen we dit desgewenst voor u uitvoeren. Wilt u uw tuin winterklaar maken? In het voorjaar een nieuwe tuin aanleggen? Of periodiek tuinonderhoud laten uitvoeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!